3D printen 2

3D printen

Het wisselen van de nozzle is ook leuk werkje. Je moet de nozzle eerst opwarmen net als bij een filamentwissel. Filament terugtrekken en dan de nog warme nozzle losdraaien en opvangen in een doek! Temperatuur kan lager naar 100 graden en dan de nieuwe voorzichtig plaatsen. Let op dat de schroefdraadlengte gelijk is aan de oude nozzle, draai hem ver genoeg in het heatblok en vast is vast.

Bij deze wissel kan zich een probleem voordoen in de Hot-End. Op de illustratie hieronder staat een hot-End met de onderdelen er in. Het probleem is vaak de aansluiting van de Nozzle en de heatbreak buis. Als daar ruimte tussen komt krijg je een prop die niet warm genoeg wordt en de boel dus verstopt.(clogging)

HotendDiagram.png

Je merkt dit probleem als er tijdens een print geen of nauwelijks filament meer uit de nozzle komt. Filament springt na paar pulsen terug bij de extruder.Let op, Nozzle is nog steeds heet !  Meestal ontstaat dit ook doordat de PTFE tube niet goed meer aansluit op de nozzle. De te koude prop zit dan in de heatbreak net boven het heatblock. De reparatie hiervan is een aardig werkje, eerst warmstoken en voorzichtig het filament er uit zien te krijgen. Dan de Pneufit koppeling losdraaien. In het ergste geval moet de hot end uit elkaar , zeker wanneer er ook lekkage is ontstaan. Losschroeven en voorzichtig  het verwarmingselement en de sensor verwijderen. Element wordt met een klein inbusboutje op zijn plaats gehouden, de sensor(temp) met een klein schroefje. Als die los zijn kun je het hele hot-end bewerken. Ik doe dat met een phöne en een houten stickje. Zorg dat de Heatbreak buis weer schoon is. Plaats een nozzle er in en zorg dat die aansluit op de heatbreak in het geval van de Creality Hot End. Monteer het hele zaakje weer in de printer, controleer de pneufitkoppeling op zijn werking, de originele van creality gaan meestal stuk bij demontage, monteer een goed verende pneufit met doorvoer. Plaats de Bowden Tube in de unit via de koppeling en zorg dat de tube er helemaal in zit.

Hierna kun je weer printen zonder problemen. Het blijft een lastig probleem wat meestal een matig werkende pneufitkoppeling als oorzaak heeft. Een pneufit koppeling hoort een verende ring te hebben die ontkoppelt als je hem induwt. Bij de goedkope versies zoals die op de E6 van Creality is die verende werking niet of nauwelijks aanwezig en ontkoppelt hij niet goed en trek je hem zo stuk. Het schoonmaken  van het heatblock is een redelijke ingreep die wel secuur moet gebeuren. Warmstoken zoals beschreven in een bankschroef en zorgvuldig schoonmaken. Je kunt ook de heatbreakbuis gebruiken om de filamentresten te verwijderen. Bij het monteren de heatsink over de buis schuiven met een beetje koelpasta, ook bij het elementen en sensor kun je dit gebruiken voor een optimale geleiding.  Ondertussen op internet een slimme oplossing voor het filamenttransport gezien. De Extruder op de printkop met een paar centimeter tube naar de hot-end en de filamentspool op de achterrand in het midden met 2 steunen(Thingiverse). Dat wordt de volgende modificatie van deze printer.