top of page

3D printen 2

3D printen

Het wisselen van de nozzle is ook leuk werkje. Je moet de nozzle eerst opwarmen net als bij een filamentwissel. Filament terugtrekken en dan de nog warme nozzle losdraaien en opvangen in een doek! Temperatuur kan lager naar 100 graden en dan de nieuwe voorzichtig plaatsen. Let op dat de schroefdraadlengte gelijk is aan de oude nozzle, draai hem ver genoeg in het heatblok en vast is vast. Druk voor de nozzle plaatsing de PFTE tube goed in de Hot End. Wil je zeker zijn van een dichte sluiting , trek de PFTE tube er uit en snij een 1,5 centimeter recht af, plaats de tube weer in de hotend, goed door drukken. Meestal zit de PFTE tube vast in de pneuma koppeling, door het bewegen graven de vergrendelhaakjes zich in de tubewand. Gevolg is een defecte pneuma koppeling die ook vervangen moet worden. Je kunt hem testen maar de originele creality pneuma's zijn niet zo sterk en dus meestal stuk na het verwijderen van de tube.

Bij deze wissel kan zich een probleem voordoen in de Hot-End. Op de illustratie hieronder staat een hot-End met de onderdelen er in. Het probleem is vaak de aansluiting van de Nozzle en de heatbreak buis. Als daar ruimte tussen komt krijg je een prop die niet warm genoeg wordt en de boel dus verstopt.(clogging)

HotendDiagram.png

Na 2 jaar trouwe dienst begonnen de kuren zich sneller op te volgen. Bij herhaling verstoppingen.  Bij nader onderzoek blijkt het euvel in de Hot-End te zitten.  Na de reiniging moet de PTFE tube recht afgesneden en helemaal tot de nozzle worden ingebracht. Echter bij het printen beweegt de PFTE tube nogal , vooral bij kleinere parts. Daardoor ontstaat er toch weer speling in de  heatsink buis en de tube waardoor lekkage ontstaat. Eeen betere oplossing is een metalen Hot End waarbij de PFTE tube alleen in het pneuma ventiel zit en niet meer door de heatsinkbuis van rvs gaat.   De micro swiss metalen hot end is van alluminium gehard en heeft een titanium sok voor het heatblock. Daarmee los je het probleem nagenoeg geheel op    Ondertussen op internet een slimme oplossing voor het filamenttransport gezien. De direct drive opstelling waarbij  de overdrachht of transport van het filament over een heel klein stukje gaat.  Voordeel is door de korte lengte een beter transport, stabielere prints en makkelijker filament te wisselen. Je moet wel je printer ombouwen. De Creality printers lenen zich daar prima voor. Op internet is van alles te verkrijgen. De stappenmotor kan een stuk kleiner, gewichtsbesparing in combinatie met een alluminium baseplate voor je printer. De Extruder op de printkop met een paar centimeter tube naar de hot-end en de filamentspool op de achterrand in het midden met 2 steunen(Thingiverse). Dat wordt de volgende modificatie van deze printer.  Let wel, enkele parameters aanpassen in je slicerprogramma, retraction kan niet meer grof gezegd heel groot zijn, beetje experimenteren en dan weer printen.

bottom of page