top of page

3D Printen 1

3D Printen

In de modelbouw kun je steeds moeilijker de typische parts krijgen. Als voorbeeld de ouderwetse ventilatiekokers op schepen. Deze vindt je in Engeland waar je voor 2 stuks van 2,5 cm ca 2 pond betaald plus verz.kosten. Dus dan zelf maar maken, de 3D printtechniek kwam in zicht. Na enig onderzoek bij o.a. het FabLab  en heel veel sites kwam ik terecht bij de printers van Creality, een chinese fabrikant met heel veel printers voor weinig. Uiteindelijk werd het de Ender-6, redelijk fors bouwvolume, transparante kast er omheen en diverse ombouwmogelijkheden.  Aangeschaft via de Europese site van Creality, geen rekening of bericht van verzending maar na 6 dagen stond er ineens een doos in de gang. Vreemde boel, transactie naar een bank in Litouwen, geen response op mailverzoek over voortgang en geen factuur. De communicatie met Creality blijkt een moeizaam proces.  Uiteindelijk bleek de leverancier een dealer te zijn met een europese site, verzenden ook vanuit Europa. De onderlinge band is en blijft dubieus. Tijdens vakanties in China is iedereen weg en kun je vreemde dingen beleven bij het bestellen in deFabriekssite waarvan ze er nu 5 hebben. Geduld is een schone zaak maar het kost wel veel tijd.

De Ender-6 (E6) opgebouwd en na wat pogingen volgden de eerste prints.  Gelukkig wist ik al het een en ander, levelen is heel belangrijk. Maar het begin was er. Bij de E6 werd een Cura (slicer prg.) geleverd.  Al snel kreeg ik een updatmelding. De update gedaan en weg was de E6 driver. Veel printers maar geen E6. Na enig zoekwerk in de oude versiebestanden uiteindelijk de driver voor de E6 gevonden in de map resources-definitions-ender6.def.json.  Die in de nieuwe Cura versie in   de map resources geplaatst en het probleem zo opgelost.  Wel wat instellingen aanpassen waarmee je print. Ondertussen veel prints gemaakt en zo ervaringen opgedaan. In Cura genereer je een g-code die je op een SD kaartje moet zetten en die vervolgens in de E6 moet plaatsen. Kies het bestand vervolgens op de E6 en printen maar.  Beetje omslachtig, waarom geen USB poort?  Nou, die zit er wel degelijk op alleen niet zichtbaar. Als je de onderkant losschroeft kom je bij het moederboard en afhankelijk van de versie van het board kan daar een mini usbpoort op zitten. Mijn versie is van jan.21 en daar zat hij dus op. Kabel er aan en aansluiten op de laptop.  In Cura kun je dan onder monitor of vak rechts boven controleren de opdrachten voor de E6 overnemen.  Schakel eerst de E6 in, start Cura op en daarna de usb aansluiten op je pc of laptop. Een andere volgorde kan een bevroren monitor op de E6 geven of een voortdurend knipperende BL Touch unit.

Ook het printen met houtfilament kwam aan bod.  Op zich wil dit prima mits je wel een grotere nozzle , 0,5 of 0,6 gebruikt.  Het wisselen van Filament is ook zoiets, eerst nozzle warmstoken door in het menu settings naar refuel te gaan, kies retreat en de E6 waarschuwt zelf dat de nozzle naar 195 graden moet voordat het terugtrekken van het filament mogelijk is. Na een aantal pulsen (5x) kun je het filament veilig terugtrekken uit de Bowden tube. Nieuw filament plaatsen door het in de Bowden tube te drukken tot het in de hot-end is gearriveerd. Controle eveneens in menu settings en kies dan voor Feed.

Tot zover gaat het allemaal goed. Ondertussen een BL Touch auto levelkit ingebouwd, een verhaal op zich doordat Creality de kit met een niet passende kabel leverde. Na 9 maanden kwam het excuus en kostenloos de juiste kabel alsnog na een zeer moeizame mailwisseling die tot het hoofdkwartier ging.  De installatie van de BL Touch ging vrij simpel en het werkt prima. In Cura wel de G-code start aanpassen.( G28,G29 home) Rest weg wat er voor staat. Regelmatig kalibreren, 1x per 2 weken is raadzaam. Ook hier moet je pionieren, menu levelen kiezen, vervolgens eerst wachten op home-center stand en meting, dan met vel papier eerst daar via het menu wat je ziet levelen en dan naar manual leveling gaan, op de 4 hoeken levelen handmatig en dan autoswitch uit en weer aan schakelen.

Helvetica Light is een gemakkelijk te lezen lettertype, dat op bijna elke site goed werkt.

bottom of page